Wine Bars: Το trend που ήρθε για να μείνει (αθηνόραμα)

Πριν από λίγα χρόνια μετριούνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η επιτυχία έφερε την εξέλιξη, ο κόσμος αγάπησε τη νέα έξοδο και, όπως φαίνεται, τα wine bars ήρθαν για να μείνουν.
«Monk»
«Monk»

Ξεκινώντας το μέτρημα και σκιαγραφώντας τον ανανεωμένο χάρτη των wine bars της πόλης, συνειδητοποιείς τη δυναμική τους και τη θεαματική απόδοση της σχετικά σύντομης «καλλιέργειάς» τους. Θυμάμαι, πριν από καμία δεκαετία, όταν ταξίδευα στη Γαλλία και στο Λονδίνο, πόσο ζήλευα τα μικρά, ζεστά wine bistro στις γειτονιές, με τους ανθρώπους να μαζεύονται από το απόγευμα και να συζητούν χαλαρά με ένα ποτήρι κρασί. Στη χώρα μας, κάποιες τέτοιες προσπάθειες όπως εμφανίστηκαν στα ’90s έτσι εξαφανίστηκαν, καθώς δεν βρήκαν ανταπόκριση από το κοινό. Τι έφταιξε; Προφανώς, ο τρόπος που πλασαρίστηκαν: επιτηδευμένος, απρόσιτος και ελιτίστικος.
«Οinoscent»
«Οinoscent»

Η δεύτερη απόπειρα έγινε στις αρχές της δεκαετίας του ’10, και αυτή τη φορά πέτυχε κέντρο. Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε από δύο λάτρεις του κρασιού, τον Νεκτάριο Κεφαλά και τον Ξενοφώντα Σταυρόπουλο, με το βιομηχανικού στιλ Fabrica de Vino του πρώτου και το πιο mainstream Wine Point του δεύτερου, αμφότερα στο κέντρο της Αθήνας. Όπως ισχυρίζονται και οι δύο, «ήταν μια τρέλα που βρήκε κοινό να τη μοιραστεί».
«Fabrica de Vino»
«Fabrica de Vino»

Αυτήν τη φορά το νέο κύμα της εποχής των wine bars παρουσίαζε πολλαπλό ενδιαφέρον και ήταν στην ουσία του ανατρεπτικό. Η δια­φορά άρχισε από τους ίδιους τους χώρους, που στήθηκαν με πιο casual και φιλικό τρόπο από οικοδεσπότες που γνωρίζουν και αγαπούν το αντικείμενο, και αυτό το μετέδωσαν στον κόσμο ακομπλεξάριστα. H «Fabrica» άνοιξε το δρόμο, αντιμετωπίζοντας το κρασί ως καθημερινό προϊόν και όχι σαν κάτι εξεζητημένο και δίνοντας στον κόσμο πολλές και καλές οινικές επιλογές, και μάλιστα σε χαλαρή, πάρτι ατμόσφαιρα. «Σήμερα το κοινό ζητά περισσότερο να δοκιμάσει και εμείς φιλτράρουμε συχνά πυκνά τη λίστα μας, βγάζοντας και βάζοντας κρασιά, πάντα με αφορμή τα taste vibes των θαμώνων», μας λέει ο Νεκτάριος Κεφαλάς.
«Vinarte»
«Vinarte»

Το ρεύμα του κέντρου
Σχεδόν αμέσως ακολούθησε το Οinoscent, στη Βουλής, στο ίδιο πνεύμα και με έξτρα bonus τις ενημερωμένες λίστες που αρχικά ανανεώνονταν τακτικά, και μάλιστα με σπάνιες ετικέτες. Ξαφνικά, το κέντρο γέμισε εναλλακτικά spots για κρασί. Το Heteroclito έφερε γαλλική αύρα στη Μητροπόλεως και καινοτόμησε με μια διευρυμένη συλλογή ελληνικών κρασιών, το By the Glass στο επανασχεδιασμένο νεοκλασικό της στοάς Ράλλη απενοχοποίησε τις επιλογές σε ποτήρι με ένα εντυπωσιακό μηχάνημα συντήρησης και σερβιρίσματος, η φινετσάτη Kiki de Grece στην Ηπίτου μας έκλεισε το μάτι με μικρούς παραγωγούς και μας προσκάλεσε σε aperitivo φάσεις με ψαγμένα κρασιά και ελληνικές λιχουδιές, το Vintage στη Μητροπόλεως έκανε ένα κλασάτο lifting στο ιστορικό κτίριο του Χυτήρογλου, εφοδιάστηκε με το νέο Coravin, το προχωρημένο οινικό gadget για την άντληση κρασιού χωρίς την αφαίρεση φελλού, και σχεδίασε tailor made flights κρασιών.
«Para Siempre»
«Para Siempre»

Το Harvest στην Ευριπίδου μας πήγε Ισπανία, τόσο με την αισθητική όσο και με τις επιλογές κρασιών από την Ιβηρική, ενώ το Para Siempre, στον πεζόδρομο της Χάρητος, μας έβαλε στην εξελιγμένη φάση κρασί-φαγητό, με πρωτότυπες επιλογές και από τα δύο. Ο πήχης ανέβηκε, οι επιλογές σε ετικέτες πλήθυναν, οι οινόφιλοι πολλαπλασιάστηκαν και δημιουργήθηκαν νέες προοπτικές. Η Φωτεινή Παντζιά από το «By The Glass» μας λέει ότι κυνηγάει ό,τι ιδιαίτερο κυκλοφορεί, ο Πάνος από το «Vintage» κάνει έρευνα και συλλέγει σπάνιες παλαιωμένες φιάλες.

Στην υπηρεσία της οινικής κουλτούρας
Τα wine bars στηρίζουν το ελληνικό κρασί, φέρνουν στο προσκήνιο μικρούς παραγωγούς και κάνουν μόδα ξεχασμένες και σπάνιες γηγενείς ποικιλίες. Μάθαμε και γευτήκαμε τη Μαυροκουντούρα, τον Τινακτορώγο, το μαύρο Μεσενικόλα, τον Λημνιώνα, το Γουστολίδι... και τεστάραμε τις αντοχές του Ασύρτικου, του Σαββατιανού και του Ξινόμαυρου στο χρόνο. Επίσης, ταξιδέψαμε σε όλες τις οινικές χώρες, του νέου και του παλιού κόσμου, μέσα από πολλές ετικέτες και οργανωμένες γευσιγνωσίες.
«By the Glass»
«By the Glass»

Η τάση όχι μόνο δεν έχει ατονήσει, τουναντίον έχει ενισχυθεί. Όλο και περισσότερα οινικά μπαρ επενδύουν στη γνώση, ψάχνονται και ακολουθούν την ανάγκη της εποχής για κάτι διαφορετικό, πιο προσιτό και πιο χαλαρό. Κι αυτό τα φέρνει πρώτα στις προτιμήσεις του κόσμου στο θέμα «έξοδος».
Οι θαμώνες που κλείνουν θέση για δύο τρία ποτήρια κρασί ποικίλλουν σε ηλικία και σε οινική κουλτούρα. Νέοι και μεγαλύτεροι επιλέγουν για το καθημερινό τους τετ-α-τετ με φίλους ή για διάλειμμα μετά τη δουλειά ένα ατμοσφαιρικό wine bar και περνάνε καλά, είτε γιατί ως φίλοι του κρασιού έχουν την ευκαιρία να ξετρυπώσουν διαμαντάκια είτε επειδή μπορούν να προσεγγίσουν με εύκολο τρόπο το κρασί και να περάσουν καλά.
«Grapes»
«Grapes»

Με σημείο εκκίνησης το κέντρο, τα wine bars εξαπλώθηκαν σε όλη την Αθήνα. Στα νότια πίνουμε επιλεγμένες ετικέτες στο Vein, απολαμβάνουμε το κρασί ζευγαρωμένο με την τέχνη στο όμορφο και classy Vinarte και κάνουμε ένα γεμάτο ταξίδι στον ελληνικό και παγκόσμιο αμπελώνα στην Cava Vegera. Στα βόρεια, στο Χαλάνδρι, λέμε Wine not και συμμετέχουμε στις συχνές γευσιγνωσίες και στα δυτικά, στο Περιστέρι, κάνουμε στάση στο cosy Grapes, μελετάμε την περιεκτική wine liste και την παντρεύουμε με νόστιμα μεζεδάκια.
«Kiki de Grece»
«Kiki de Grece»

Αφίξεις και spots εκτός πόλης
Η φετινή σοδειά των wine bars ήταν παραγωγική, με ενδιαφέρουσες προτάσεις: το καλόγουστο Monk, με σομελιέ τον Βασίλη Παπαδόπουλο, πολλά κρασιά απ’ όλο τον κόσμο και groovy ήχους, το Wine up στην Πετρούπολη, το Sideways στην Πλάκα, το Bobo στο Κουκάκι, το Corks & Forks στον Πειραιά, το Cinque στου Ψυρρή. Το «Cinque» έχει ένα δίδυμο αδελφάκι στη Λαμία, που δεν είναι το μόνο wine bar εκτός Αθηνών που δουλεύει καλά το δίπτυχο κρασί - επιλεγμένα πιάτα. Το κίνημα έχει εξαπλωθεί και ξετρυπώνουμε αρκετά bars που σημειώνουν εξαιρετικές επιδόσεις.
«Vintage»
«Vintage»

Στην πρώτη θέση η Θεσσαλονίκη με δυνατά wine spots, όπως το Salto, το Gaspard και το Sinatra espresso wine bar. Στην Αλεξανδρούπολη ξεχωρίζει το εντυπωσιακό Kellari, ενώ στο παιχνίδι έχει μπει και η Πελοπόννησος, με το Bocas στην Πάτρα, το Vivo στην Τρίπολη και το San Rocco στο Ναύπλιο, και, φυσικά, τα νησιά, ειδικά του Ιονίου. Η τάση των wine bars είμαστε σίγουροι ότι έχει πολλά ακόμα να δώσει στο μέλλον. Εν τω μεταξύ, ας απολαύσουμε τις αφίξεις, τις ετικέτες που κάνουν το ντεμπούτο τους στους χώρους τους, τα οινικά κοκτέιλ που παίζουν έντονα φέτος και τα premium γαστρονομικά ντουέτα που ιντριγκάρουν ολοένα και περισσότερους wine lovers.
Τα wine bars Εχουν concept
«Monk»
«Monk»

1. Κάθετες δοκιμές
Πόσο παλαιώνει το Ασύρτικο, πόσο αντέχει το Σαββατιανό και πώς αλλάζει το Ξινόμαυρο μέσα στο χρόνο; Για όσους ενδιαφέρονται, στα wine bars συχνά τεστάρεται μια ετικέτα σε διαφορετικές σοδειές, με κατάταξη από την παλιότερη μέχρι την πιο πρόσφατη χρονιά. Είναι πιο ενδιαφέρον απ’ όσο ακούγεται, πιστέψτε μας.

2.Σπάνιες χρονιές
H φάση μοιάζει με κυνήγι κρυμμένου θησαυρού. Πολλά wine bars ψάχνουν, βρίσκουν και συλλέγουν φιάλες από καλές χρονιές που «ακούστηκαν» και πλέον είναι δύσκολο να τις βρεις. Ο οινόφιλος που κάνει την ανακάλυψη κερδίζει ανεκτίμητη γευστική εμπειρία.

3.Pairing
Ο συνδυασμός κρασιών και πιάτων έχει περάσει σε ανώτερο level. Τα γνωστά πλατό τυριών και αλλαντικών είναι πλέον πιο δημιουργικά και συνήθως συνυπάρχουν στη λίστα με νόστιμα, ευρηματικά πιάτα.

4.Μικροί παραγωγοί
Έχουν την τιμητική τους στις λίστες και αποτελούν για εμάς ένα καινούργιο οινικό πεδίο, με ευχάριστες συνήθως εκπλήξεις. Άλλωστε, πάντα είναι ιντριγκαδόρικο να τεστάρεις new entries…

5.Ποτήρια με δόσεις
Ανάλογα με τις διαθέσεις, διαλέγουμε ποτήρια με χωρητικότητα 50, 75 ή κλασικά 150 ml. Αυτό αυτόματα μεταφράζεται και σε ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι δοκιμών – τι πιο ενδιαφέρον για έναν οινόφιλο!

6.Λίστες
Πρέπει να τις παρακολουθούμε, γιατί αλλάζουν συνέχεια. Κάθε εβδομάδα τα περισσότερα wine spots προσθέτουν εμβόλιμα νέες προτάσεις, κάνουν αφιερώματα σε ποικιλίες και περιοχές και, πάνω από όλα, φρεσκάρουν τις επιλογές σε ποτήρι.

2015-12-03
source: athinorama.gr

Στη φάμπρικα του κρασιού μπορείς να περάσεις καλά (oneman)

Στο Fabrica de Vino βρήκαμε έναν χώρο για να πίνουμε κρασί. Και να τσιμπάμε. Οικονομικά.

Σε μια πόλη που έχουμε μάθει να εξακριβώνουμε το πόσο καλό είναι ένα ρούχο, ένα άρωμα, ένα μαγαζί από το πόσα λεφτά θα χαλάσεις για αυτό, το wine bar στην Μπενάκη έρχεται να σπάσει λίγο το καθιερωμένο. Έτσι για την αλλαγή.

Δεν είναι καινούριο μαγαζί. Για την ακρίβεια υπάρχει από πέρσι. Τον κόσμο του και την φήμη του όμως την έχτισε σιγά σιγά χωρίς πολλές διαφημίσεις και φανφάρες. Αλλά κάπως έτσι δεν είναι που μαθαίνεις τα μαγαζιά που αξίζουν; Χωρίς σελέμπριτις να φωτογραφίζονται στην μπάρα τους. Χωρίς πολυδάπανες διαφημίσεις και υπερπροσφορές.

Το Fabrica del Vino έχει ένα μεγάλο ψηλοτάβανο επίπεδο που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι δεν βρίσκεσαι σε bar αλλά σε έναν χώρο από τον οποίο έχεις να περιμένεις κάτι. Και δεν περιμένεις άδικα. Γιατί η όλη φιλοσοφία του κρασιού, η αντίθεση με το κελάρι των κρασιών που μπορείς να επισκεφτείς και η ατμόσφαιρα που θα συναντήσεις, ταιριάζουν απόλυτα σε αυτόν τον χώρο και θα φάνταζαν ξένα σε κάποιο χωμένο bar της πόλης.Οκ, η περιοχή δεν σε τρελαίνει, μιας και δεν είναι τόσο κοντά οι υπόλοιπες επιλογές. Και το να παρκάρεις δίπλα σε ειδικούς φρουρούς δεν είναι και ό,τι πιο χαρμόσυνο μπορεί να σου συμβεί. Οφείλεις όμως να ξεχάσεις λίγο τις προκαταλήψεις και τα ταμπού με το κέντρο της πόλης μας και να αφεθείς σε μια μυσταγωγία κρασιού.

Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να επιλέξεις το κατάλληλο κρασί για εσένα. Μπορείς πάντα να ρωτήσεις ένα από τα παιδιά που δουλεύουν εκεί να σε ξεναγήσουν στον λαβύρινθο 500 και πάνω ετικετών που συναντάς στο κελάρι. Πολλά από αυτά μπορείς και να τα ανοίξεις στο ποτήρι. Είτε για wine tasting σε 75ml είτε για κανονική κατανάλωση σε 150ml.

Μην σε παραξενέψει το γεγονός ότι οι τιμές είναι πολύ χαμηλές. Μιλάμε για ένα wine bar. Και όχι για ένα εστιατόριο που βάζει 10 ευρώ καπέλο στο κρασί για να γλιτώσει τα σπασμένα της κουζίνας. Στο Fabrica de Vino το επίκεντρο είναι το κρασί που πίνεις. Και γι' αυτό το λόγο είναι και στην τιμή που πρέπει. Τώρα αν θα επιλέξεις να δοκιμάσεις και μερικά από τα συνοδευτικά πιάτα στη φιλοσοφία των tapas είναι δική σου υπόθεση.

Η Ελλάδα έχει μεγάλο δρόμο ακόμα να κάνει όσον αφορά τα wine bars. Το Fabrica de Vino είναι μια πολύ τίμια επιλογή. Εγώ τουλάχιστον πέρασα ένα υπέροχο βράδυ, με καλή παρέα, πίνοντας Όβηλο από Βίβλια Χώρα με το πιάτο με τα τυριά να αδειάζει και να ξαναγεμίζει συνεχώς. Και έφυγα με την υπόσχεση να ξαναπάω.

2015-12-03
source: oneman.gr

Ένα wine bar με μεγάλη γκάμα καλών επιλογών, λογικές τιμές και ολίγους μεζέδες. (γαστρονόμος)

Η θέση Πιο κέντρο δεν γίνεται. Εμμανουήλ Μπενάκη 3, στο τμήμα της ανάμεσα στην Πανεπιστημίου και τη Σταδίου. Σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αναπαλαιωμένο κτίριο, εκεί όπου βρισκόταν κάποτε το Factory.Η ατμόσφαιρα Ζωντανή, παρεϊστικη, εντυπωσιακά ανεβασμένη σε σχέση με την περιρρέουσα. Το σκηνικό αυστηρά οινολογικό. Μεγάλη μπάρα που «βλέπει» σε τοίχο με πολλά ράφια και ακόμα περισσότερα κρασιά. Στη γωνία, σχεδόν κρυμμένη, είναι μία μικρή κουζίνα όπου ετοιμάζονται οι μεζέδες. Και, μόλις στρίψεις, ένα δωμάτιο έκπληξη, κάτι σαν σπιτικές εικόνες από όλη την Ελλάδα συγκεντρωμένες σε ένα ζεστό χώρο. Μπορείτε, λοιπόν, να διαλέξετε να ξαποστάσετε ακουμπώντας το κρασί σας: ένα σεκρετέρ και μια παλαιά βιβλιοθήκη, σε μία πλευρά, ένας χωριάτικος καναπές με χαμηλό τραπέζι σαν μετσοβίτικο καθιστικό, από δίπλα, ένα μεγάλο -μοναστηριακού τύπου- τραπέζι λίγο παραπέρα και… ένα παλαιό σιδερένιο κρεββάτι της γιαγιάς, με φωταγωγημένο αμερικάνικου τύπου Χριστό στο κεφαλάρι! Στο υπόγειο θα βρείτε επίσης χώρο να κάτσετε αν αντέχετε τις χαμηλές θερμοκρασίες, γιατί εδώ βρίσκεται και η κάβα.Το φαγητό Για να εξηγούμαστε το Fabrica de vino δεν είναι wine restaurant είναι wine bar. Με αυτή την έννοια υπάρχουν μικρά πιάτα-μεζέδες να τσιμπήσετε αλλά αν είστε του φαγητού δεν θα καταφέρετε να κορέσετε την πείνα σας. Επίσης, για να πω την αλήθεια, τα μεζεδέκια δεν με ξετρέλαναν αλλά, είπαμε, το θέμα είναι το κρασί και η παρέα.Η κάβα Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε πολλές ετικέτες ελληνικών κρασιών που προσφέρονται σε πολύ καλές τιμές. Και η κάβα εμπλουτίζεται συνεχώς. Όλα τα κρασιά προσφέρονται σε ποτήρι μεγάλο (150ml) και σε μικρό (75ml) με ανάλογη βέβαια διαβάθμιση στην τιμή. Πεδίο δόξης λαμπρό για δοκιμές. Υπάρχουν επίσης τσίπουρα, αποστάγματα και αφρώδεις οίνοι. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε κρασιά για το σπίτι. Μία παρατήρηση φίλου: ο κατάλογος είναι μόνο για μυημένους, εφόσον αναφέρει το όνομα του κρασιού, την ποικιλία και τον παραγωγό, αλλά δεν λέει αν πρόκειται για λευκό ή κόκκινο. Οι σερβιτόροι πάντως θα σας κατατοπίσουν με πολύ καλή διάθεση.Ο λογαριασμός Όσο πιείτε, τόσο θα πληρώσετε. Μπορείτε να περιοριστείτε στο ένα ποτηράκι (οπότε θα πληρώσετε από 2 ευρώ) ή να το προχωρήσετε όσο αντέχετε. Αν πάλι παραγγείλετε ένα μπουκάλι για δύο άτομα θα πιείτε αρκετά πληρώνοντας λίγο παραπάνω από 10 ευρώ. Η δυνατότητα να περάσεις καλά χωρίς να ξοδέψεις πολλά ίσως να είναι το μυστικό του Fabrica de vino.

2015-12-03
source: gastronomos.gr

Wine bar με πολύ μεγάλη ποικιλία κρασιών, λίγους αλλά καλούς μεζέδες και λογικές τιμές (apopse)

Βρίσκεται στο κέντρο και στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο κτίριο, εκεί όπου βρισκόταν το Factory. Το περιβάλλον συντονίζεται με τον οινολογικό χαρακτήρα του μαγαζιού και ο χώρος είναι λιτός, αλλά πολύ όμορφος. Χαρακτηριστικό της διακόσμησης είναι τα ράφια με τα κρασιά που δεσπόζουν πίσω από το τεράστιο μπαρ. Στη γωνία βρίσκεται η μικρή κουζίνα, που ετοιμάζει τα νόστιμα tapas, ενώ πιο πέρα θα συναντήσεις ένα δωμάτιο-έκπληξη με ένα σεκρετέρ και μια παλιά βιβλιοθήκη, ένα χωριάτικο καναπέ με χαμηλό τραπέζι και ένα παλιό σιδερένιο κρεβάτι. Ακόμη, στο υπόγειο του μαγαζιού βρίσκεται η κάβα.

Αν δεν είσαι ειδικός στο κρασί, μην φοβηθείς να έρθεις, μιας και μπορείς πάντα να ρωτήσεις κάποιον σερβιτόρο, προκειμένου να σε ξεναγήσει στον κόσμο των 500 και πάνω ετικετών που συναντάς στο κελάρι. Πολλά από τα κρασιά μπορείς να τα πιεις και σε ποτήρι. Είτε για wine tasting (75 ml) είτε για κανονική κατανάλωση (150 ml). Υπάρχουν επίσης τσίπουρα, αποστάγματα και αφρώδεις οίνοι, ενώ μπορείς να αγοράσεις κρασιά για το σπίτι.

2015-12-03
source: apopse.com

Fabrica de vino: «Μεθάει» την Εμμανουήλ Μπενάκη με τα αρώματα του και επιστρέφει για έναν ακόμη δυνατό χειμώνα! (star.gr)

Θέλοντας να συμβάλει σ’ όλο αυτό το κλίμα της δημιουργίας που συντελείται «γυροβολιά» μας, και σε συνεργασία με τους παραγωγούς, το Fabrica de vino δημιούργησε μια λίστα οίνων, που μπορείτε να δοκιμάσετε στο ποτήρι, άνευ προηγουμένου.

1006156_480780692004675_1373073354_n.jpg

Πενήντα τρεις παραγωγοί, άλλοι με ένα και άλλοι με περισσότερα ποτήρια, συμμετέχουν στη λίστα, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα μοναδικό.

Κρασιά απ’ όλη την Ελλάδα, από κάθε γωνιά, γηγενείς ποικιλίες , Μαλαγουζιές από όλα τα μήκη και πλάτη του Ελλαδικού χώρου. Sauvignon blanc, Chardonnay, φρέσκα αλλά και με βαρέλι. Traminer από την Ήπειρο αλλά και Gewurtztraminer από την Σιάτιστα, Riesling, Ντεμπίνα, Αυγουστιάτης, Μalvazia Aromatica, Κυδωνίτσα, Semillon, Ασύρτικο, Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Ξυνόμαυρο, Ροδίτης, Σαββατιανό... όλα μαζί κάνουν ένα χαρμάνι, και με την βοήθεια του sommelier μας Πάνου Κυπριώτη δημιουργήσαμε τη «Λίστα κρασιών στο ποτήρι χειμώνας 2013-2014».

1044641_480783538671057_848166649_n.jpg

Και βέβαια η ανανέωση δεν σταμάτα εδώ. Στη λίστα κρασιών του Fabrica θα προστεθούν και άλλες ετικέτες κρασιών, που αισίως θα φτάσουν τις εξακόσιες, από μικρά οινοποιεία απ’ όλη την Ελλάδα.

2015-12-03
source: star.gr

Η έξοδος του Σαββάτου: Θέατρο και Fabrica de Vino (in2life)

Οινογνωσία και μεζεδάκια στο Fabrica de Vino

Κατηφορίζουμε από το Rex προς την Ομόνοια, και στρίβουμε αριστερά στην Εμμανουήλ Μπενάκη, στον αριθμό 3 της οποίας κρύβεται, πίσω από τις ξύλινες πόρτες του, ένα από τα ωραιότερα wine bars της πόλης. Βιομηχανική διακόσμηση, funky μουσικές που ανεβάζουν την ένταση όσο περνά η ώρα –ποτέ όμως στο ενοχλητικό εκείνο επίπεδο που επιβάλλει να φωνάζεις για να μιλήσεις με τον διπλανό σου– ατμοσφαιρικοί φωτισμοί, ιδιαίτερα στα γεμάτα κρασιά ράφια που φτάνουν μέχρι το ταβάνι, και ωραία ατμόσφαιρα, η οποία απέχει έτη φωτός από την επιτήδευση που συναντάμε σε άλλα wine bars.

Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει εκατοντάδες ετικέτες, του ελληνικού κυρίως αμπελώνα, κι αυτή είναι μια ευχάριστη έκπληξη –υπάρχουν πολλές ετικέτες, ονομασίες και οινοπαραγωγικές περιοχές, τις οποίες δεν έχετε ξανασυναντήσει πουθενά. Ένας τετρασέλιδος κατάλογος, που αλλάζει τακτικά, περιλαμβάνει ογδόντα πέντε διαφορετικές επιλογές κρασιού σε ποτήρι, μικρό ή μεγάλο, αναλόγως πόση διάθεση για πειραματισμούς έχετε. Ξεκινάμε, ας πούμε, με ένα Μετέωρο, Μαλαγουζιά-Ασύρτικο, από την Οινοποιΐα Τσίνας στα Μετέωρα, συνεχίζουμε με μια κρητική Ξερολιθιά, και καταλήγουμε σε ένα ολόγλυκο Vinsanto, έχοντας περάσει από κάθε σχεδόν γεωγραφική περιοχή της χώρας. Οι ετικέτες είναι χωρισμένες ανά περιοχή, ενώ αν χαθείτε, το εξυπηρετικό και πάντα χαμογελαστό σέρβις είναι εκεί για να λύσει κάθε απορία και να σας κάνει προτάσεις. Τα μικρά ποτήρια ξεκινούν από 2€, και τα μεγαλύτερα φτάνουν τα 5,5€ –όρεξη να έχετε να δοκιμάζετε. Εννοείται πως ακόμα περισσότερες επιλογές υπάρχουν και σε μπουκάλι, αν έρθετε... αποφασισμένοι για το τι θα πιείτε.

Τα μεζεδάκια που θα συνοδεύσουν το κρασί σας είναι μια ιστορία μόνα τους: Νοστιμότατα και σπιτικά –τα μπιφτέκια μοσχοβολούν σαν να βγήκαν μόλις από τον φούρνο της μαμάς– αλλά και με φαντασία (το ψητό χαλούμι με μαρμελάδα πορτοκαλιού, και τα hot dog με κιμά μας άφησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις) βγαίνουν σε μικρά πιατάκια, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 3€ έως 6€ για να παραγγέλνετε και να ξαναπαραγγέλνετε.

2015-12-03
source: in2life.gr της Ηρώς Κουνάδη

Fabrica de Vino: Στο κέντρο με... 500 ετικέτες! (news.gr)

Όλα όσα αξίζει να δοκιμάσεις και να ξέρεις για το ιδιαίτερο wine bar

Η "φάμπρικα" του κρασιού επιστρέφει ακόμη πιο δυναμικά με περισσότερες από 500 ετικέτες κρασιού και ο ιδιοκτήτης της, Νεκτάριος Κεφαλάς, μιλά για ό, τι θα... μας μεθύσει περισσότερο τη νέα σεζόν.

Μ’ αρέσει που τα wine bars έχουν ξεφύγει – για τα καλά- από τη λογική του "στημένου", που δε χρειάζεται να είσαι sommelier για να πιεις καλό κρασί και που στους χώρους τους βλέπει κόσμο κάθε status, ηλικίας και στιλ. Μ’ αρέσει επίσης που το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά και που σταδιακά όλο και περισσότεροι συγκεντρωνόμαστε και πάλι στο κέντρο της Αθήνας και στα πολύ καλά του bars.

Το Fabrica de Vino όμως δεν είναι ένα απλό bar. Έχει την εξειδίκευση του "wine" μέσα από τις 500 ετικέτες κρασιού που φιλοξενεί, τη social διάθεση που του προσδίδει η 17 μέτρων μπάρα του, την προσιτή ατμόσφαιρα που μας εξασφαλίζουν οι χαμηλές του τιμές, το "cool" attitude του κέντρου που… μόνο το κέντρο μπορεί να αποδώσει. Εδώ θα βρούμε σε αποκλειστικότητα ελληνικά κρασιά. Φιλοξενούνται περισσότεροι από 125 παραγωγοί από κάθε μεριά της χώρας, ενώ 85 από τις 500 ετικέτες του ανοίγουν και σε ποτήρι για τους λάτρεις του tasting.

Τα ποτήρια του γεμίζουν (και χρεώνονται) σε δύο μεγέθη: 75 και 125ml, ενώ αν πεινάσεις, μια αξιοπρεπέστατη λίστα σε tapas και pintxos, η οποία τώρα ανανεώθηκε για πολλοστή φορά μέσα στη χρονιά, σε περιμένει. Όσο για το κελάρι, όπως μπορείς να φανταστείς είναι τεράστιο. Τόσο τεράστιο που φιλοξενεί ακόμα και events 3 φορές της εβδομάδα, από lives μέχρι αφηγήσεις.

Όσο για τα φετινά highlights, σημείωσε τις τακτικές παρουσιάσεις κρασιών από μικρούς παραγωγούς απ’ όλη την Ελλάδα, καθώς και ότι φέτος στη wine list θα δούμε 25 νέες εντάξεις με εκείνες των κτημάτων Σκούρα, Παυλίδη και Λαλίκου να ξεχωρίζουν.

Τα υπόλοιπα, τα ακούμε από τον ίδιο το Νεκτάριο Κεφαλά, ιδιοκτήτη του Fabrica de Vino: - Τη φετινή σεζόν, πιστεύω πως ο κόσμος θα δείξει ιδιαίτερη προτίμηση στο Μοσχάτο Αλεξανδρείας και σε χαρμάνια chardonnay και sauvignon blanc. - Στα κόκκινα ανέκαθεν το κοινό αναζητά πιο μεστά κρασιά και έτσι είναι διατεθειμένο να πληρώσει κάτι παραπάνω για αυτά. - Από τους νέους, μικρούς παραγωγούς έχω ξεχωρίσει τον Κύαθο από τις Σέρρες, τον Παπαργυρίου από το Λαλιώτη Κορινθίας και το οινοποιείο Ολύμπια Γη στην Ολυμπία.

2015-12-03
source: news.gr

Fabrica De Vino (where2go)Το παραμύθι ξεκινά στα τέλη όχι του προηγούμενου αιώνα αλλά δυο αιώνων πριν. Για να μην μακρηγορούμε, στα τέλη του 19ου αιώνα. Περί τα 1880. Λίγο πιο κάτω από τα προπύλαια Αθηνών, κάποιος «χριστιανός» (άγνωστο σε μας, μιας και δεν υπάρχουν στοιχεία) ανεγείρει το οίκημα της Εμ. Μπενάκη 3. Στις αρχές του 20ου αιώνα το οίκημα αυτό γίνεται κατοικία του Στρατηγού Πλαστήρα. Από το 1924 και μετά το κτίριο περνά στα χέρια μιας από τις πρώτες Ανώνυμες Εταιρίες εκείνης της εποχής προς εκμετάλλευση. Στεγάζονται μέσα πολλά από τα επώνυμα δικηγορικά αλλά και συμβολαιογραφικά γραφεία της Αθήνας.

Τα χρόνια περνανε και φτάνουμε στα τέλη τις δεκαετίας του 60′. Περί τα 1967 δημιουργείτε στον χώρο αυτό ένα από τα ιστορικότερα εστιατόρια των επόμενων δεκαετιών. Τα «ΝΕΑ ΟΛΥΜΠΙΑ». Γνωστό στο ευρύ κοινό της εποχής γιατί έφτιαχνε τα καλύτερα τυροκομικά αλλά ήταν και ένα από τα vegetarian εστιατόρια του κέντρου των Αθηνών. Όλοι οι περαστικοί κατά την διάρκεια κατασκευής του fabrica de vino, περνανε αναπολούν και ξαναθυμούνται το παλαι ποτέ ιστορικό εστιατόριο. Σημείο αναφοράς των 70s και 80s. Και φτάνουμε στην δεκαετία του 90’!!!!!

Εποχές που το glamorous MERCEDES έχει βάση στο REX. Κάθε βράδυ η Πανεπιστήμιου κλείνει από τα «χλιδατα» αυτοκίνητα τον παρευρισκομένων στο γνωστό Club. Απέναντι στο στενάκι στο νούμερο 3 τις Εμ. Μπενάκη συνωστισμός έξω από μια πόρτα με ένα μικρό παραθυράκι. Δυο «φουσκωτοί» κάνουν face control για να μπουν «αυτοί» που «αντέχουν» τον απόλυτο underground χώρο των 90s. FACTORY. Tα » ΝΕΑ ΟΛΥΜΠΙΑ» έχουν μεταλλαχτεί στο δημοφιλέστερο club τις εποχής. Στο ισόγειο τα πάντα έχουν αλλάξει. Στο υπόγειο όμως…… Κατεβαίνεις την σκάλα για τις τουαλέτες και δεξιά σε υποδέχεται η στόφα που μαγείρευαν στο παλαι ποτέ δημοφιλες εστιατόριο. Αριστερά στην σκάλα οι τουαλέτες και η λάντζα όπως και το παλιό ξύλινο ψυγείο για τις προμήθειες του εστιατόριου. Ο μόνος φωτισμός δυο λάμπες black light. Τα δόντια μας είναι κάτασπρα αλλά και τα τζιν μας έχουν γίνει όλο λεκέδες από την διάθλαση του φωτός του black light.
Tα χρόνια περνανε. Το 1998 το FACTORY μεταφέρεται αλλού και ο χώρος χάνει την αίγλη και την κομψότητα που του είχαν δώσει οι τελευταίοι επιχειρηματίες τις τελευταίες δεκαετίες.

Δεκατρία χρόνια μετά ο χώρος «ξαναζωντανεύει» το παρελθόν. Η FABRICA DE VINO έρχεται να δώσει μια νέα πνοή στο κτίριο της Εμ. Μπενάκη 3. Το πρώτο (κατά γενική ομολογία) wine-bar της Αθηνάς. Ο χώρος έχει ανακατασκευαστεί από την αρχή θέλοντας να αναδείξει την πατινα του χρόνου αλλά και ταυτόχρονα να δώσει μια νέα πρόταση στο κέντρο της Αθήνας. Μια σύγχρονη μάτια στον τρόπο συνάθροισης ανθρώπων, με πολύ μεράκι αλλά και μια ζεστή προσέγγιση αυτού που ζητά ο Αθηναίος και μη, κάτοικος του κέντρου και μη από την «απρόσωπη» πόλη μας. Την πόλη όλων μας. Το ιστορικό κέντρο-γειτονιά, που έχει τόσα να μας δείξει απλά εμείς πρέπει να τα ανακαλύψουμε.
Η FABRICA ξεκινά δειλά-δειλά την Πεμπτη 16 Ιουνίου να σερβίρει αλλά και να πουλαει κρασί, γλυκά κρασιά, αφρώδη κρασιά και champagnes, τσίπουρα και αποστάγματα καθώς και εκλεκτά μεζεδάκια για την συνοδεία του κρασιού. Παλαιωμένα ελληνικά τυριά και αλλαντικά από όλες τις περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

Ξεκινάμε με 60 Έλληνες παραγωγούς, σε μια μόνιμη έκθεση των κρασιών τους, από τους οποίους οι 30 περίπου είναι FDV παραγωγοί. Τι σημαίνει αυτό: τα κρασιά τους θα τα βρείτε στις τιμές του οινοποιείου τους στην FABRICA DE VINO.

Και όχι μόνον. Η FABRICA DE VINO σας προσφέρει και κάτι πρωτοποριακό για τα ελληνικά δρώμενα. Οι φιάλες των κρασιών που θα καταναλώνονται στην FABRICA DE VINO θα χρεώνονται με ένα μικρό σέρβις πλέον της λιανικής πώλησης.

FETIX ΝΟ 1 του FABRICA DE VINO το κελάρι του. Επισκέψιμο με διάθεση στο απώτερο μέλλον να στεγάσει κρασιά απ’ολον τον κόσμο.

FETIX NO 2 η ανοιχτή κουζίνα με το αίθριο της από πάνω για να βλέπουμε την βροχή όταν πέφτει μιας και περιμένουμε πολλές με τις κλιματικές αλλαγές που βιώνουμε.

FETIX NO 3 οι πελώριες βαρεου τύπου σιδερένιες ραφιερες του μπαρ για να χωρανέ όλες αυτές τις ετικέτες κρασιών που θα φιλοξενήσουμε, που αγγίζουν το ταβάνι καθώς και η σιδερένιες σκάλες για να κατεβάζουμε τα κρασιά από τα 4,5 μέτρα που φτάνουν τα ράφια. Ο χώρος αυστηρός, βιομηχανικός, με γλυκές πινελιές που θα σας εκπλήξουν.

Αν έρθετε στην FABRICA DE VINO μην ξεχαστείτε και μας παραγγειλετε ουίσκι-βότκα-τζιν. Δεν έχουμε. Γιατί «Οίνος Ευφραίνει Καρδιαν Ανθρώπου»!!!!!!

2015-12-03
source: where2go.gr